Krav Maga

Krav Maga is een zelfverdedigingssysteem die zijn oorsprong heeft in Israël. De oprichter van dit systeem is Imi Lichtveld. Kenmerkend voor Krav Maga is dat de training zich focust op uiteenlopende realistische situaties. Men moet dan denken aan situaties zoals beroving, een bedreiging op straat, een overval en agressief gedrag van anderen met of zonder gebruik van vuurwapen of mes. Bij Krav Maga wordt getraind in diverse omgevingen. Dit wordt gedaan om de trainingen zo realistisch mogelijk te maken.

Krav Maga is dus een realistische vorm van zelfverdediging die gebaseerd is op natuurlijke reflexen en een principe van gezond verstand. Dit vraagt om een ‘no-nonsens’ benadering. Waar men in eerste instantie leert om te vermijden en wanneer het echt niet anders meer kan men zich leert verdedigen en aan te vallen. Dit wordt gedaan op een snelle en directe manier. De nadruk ligt dan ook op het minimaliseren van het risico voor zichzelf. Men leert daarom ook om situaties in te schatten en indien nodig, afhankelijk van de situatie en het gevaar, om de tegenstander te ontmoedigen door te praten. Daarna wordt er gekeken of er ook andere objecten binnen handbereik zijn. Het lichaam, als natuurlijk wapen, is het laatste redmiddel wat wordt ingezet. Dat gebeurt wanneer er geen uitweg meer is. Er wordt dan gebruik gemaakt van de kwetsbare delen van het menselijk lichaam (ogen, keel, genitaliën, etc.) om zo controle te krijgen op de tegenstander.

Door Krav Maga lessen te volgen, ben je snel in staat om de technieken toe te passen in de praktijk (wanneer een dergelijke situatie zich voordoet). Dit in tegenstelling tot andere zelfverdedigingsvormen, zoals bijvoorbeeld Aikido, Karate en Jiujitsu, waar de meeste mensen deze technieken in echte gevechtssituaties effectief kunnen toepassen als zij pas jarenlang hebben geoefend.

Bij Krav Maga gaat het om zelfverdediging en niet om zaken als eer en aanzien zoals bij andere gevechtskunsten. Daarom kent Krav Maga ook geen sierlijke kata’s. Het is een geschikte zelfverdedigingsmethode, voor zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden om in een relatief korte tijd te leren omgaan met (levens)bedreigende situaties.

urban_lady_defends_against_male_attacker_with_front_kick